Γραφεία Τελετών
Ι. & Γ. Μπουντούνης & ΣΙΑ Ε.Ε
Δαβάκη 2 Καλλιθέα
Τηλεφωνικό κέντρο 210.95.72.120 - 1
Fax 210.95.65.039 E-mail info@funerals.gr

ΕΚΤΑΦΗ
Είναι η διαδικασία περισυλλογής των οστών και το χρονικό διάστημα από την ταφή ποικίλει, ποτέ όμως προ της συμπλήρωσης τριών (3) ετών.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ… ΛΟΓΟΣ
Εκφωνείται μετά το πέρας της τελετής της κηδείας και γίνεται αναφορά στο βιογραφικό, στο ήθος και τη δράση του νεκρού (κοινωνική, πολιτική, επιχειρηματική, επιστημονική κ.λ.π).

ΚΑΥΣΗ – ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ
Είναι η διαδικασία που το σώμα του νεκρού αντί να ενταφιαστεί, μέσω ειδικού κλιβάνου, αποτεφρώνεται. Αν και με το Νόμο 3448 ΑΡΘΡΟ 35 (15/3/06) ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 57 επετράπη η καύση στην Ελλάδα ακόμα (2010) δεν έχει δημιουργηθεί κρεματόριο – αποτεφρωτήριο. Να σημειωθεί ότι η Ελλαδική Εκκλησία δεν αποδέχεται την καύση των Ορθόδοξων Χριστιανών. ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΗΔΗ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΠΕΡΙ ΚΑΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ, ΕΝ ΖΩΗ, ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ.

ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ
Ο κοινός χώρος εναπόθεσης των οστών που περισυλλέγονται μετά από εκταφή.

ΚΗΔΕΙΑ – ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
Ονομάζεται η τελετή που πραγματοποιείται μετά το θάνατο κάποιου, από την οικογένειά του ή τους οικείους του και η λέξη προέρχεται από το ρήμα κήδομαι που σημαίνει φροντίζω – επιμελούμαι. Αποτελείται από τροπάρια του Αγ. Ιωάννου του Δαμασκηνού, τους Μακαρισμούς, τον Απόστολο, το Ευαγγέλιο & την Ευχή. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στην Εκκλησία μας να κατευοδώσει την ψυχή του νεκρού στην αιωνιότητα & στους συγγενείς, οικείους, φίλους & γνωστούς να προσευχηθούν για την ψυχή του νεκρού.

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ – ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
Η ίδρυση, η οργάνωση και η λειτουργία τους ανήκει αποκλειστικά στους δήμους, τις κοινότητες και τα μοναστηριακά ιδρύματα. Σε αυτό το χώρο βρίσκονται τάφοι απλοί & οικογενειακοί, οστεοφυλάκια κοινά και ατομικά, κενοτάφια και φυσικά Ι. Ναός.

ΚΟΛΛΥΒΟ – Α
Έχουν ως βάση το σιτάρι και είναι συνήθεια που ξεκίνησε περίπου στα μέσα του Δ΄ αιώνα. <<Αιωνία η μνήμη>> και <<Θεός Συγχωρέσει Αυτόν>> είναι οι ευχές που συνήθως ακούγονται.
Το σιτάρι, απλώς βρασμένο στα τριήμερα, συμβολίζει την πίκρα των συγγενών. Στα εννιάμερα, με την προσθήκη λίγων γλυκαντικών ουσιών, έχει ημίγλυκη γεύση καθώς η πίκρα της απώλειας έχει αρχίσει να γλυκαίνει, ενώ στο σαρανταήμερο μνημόσυνο τα κόλλυβα είναι γλυκά, με προσθήκη ξηρών καρπών και διανέμονται.


ΜΝΗΜΕΙΟ ή ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Η υπέργεια κατασκευή, συνήθως από μάρμαρο, που οριοθετεί έναν τάφο.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ - Α
Τελετές αφιερωμένες στη μνήμη των νεκρών (μνημονεύω) και έχουν νομοθετηθεί από τους Αγίους Αποστόλους. Η Εκκλησία μας έχει θεσπίσει να τελούνται τα μνημόσυνα την 3η ημέρα από το θάνατο, την 9η ημέρα, την 40ή ημέρα και στο ένα (1) έτος. Κατά το διάστημα από την Κυριακή των Βαίων έως και την Κυριακή του Θωμά δεν τελούνται μνημόσυνα στους Ι. Ναούς.

ΜΟΙΡΟΛΟΙ
Θρηνητικό τραγούδι που το ύφος του ποικίλει από τόπο σε τόπο, είναι σε συνάρτηση με διάφορα έθιμα και απαντάται στις περιπτώσεις που ο νεκρός παραμένει ή διανυκτερεύει στον χώρο κατοικίας του. Στην επαρχία συνηθίζεται, όπου δεν υπάρχουν παντού χώροι παραμονής – διατήρησης σορών(π.χ. ψυκτικοί θάλαμοι). Στις πόλεις είναι απαγορευτικό λόγω των συνθηκών διαβίωσης (πολυκατοικίες). Σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να υποκαταστήσει τον επικήδειο λόγο.


ΝΑΜΜΑ
Το ειδικό ροζέ, γλυκό κρασί που χρησιμοποιείται στην Θεία Κοινωνία.

ΝΕΚΡΟΘΑΛΑΜΟΣ
Χώρος που διατίθεται αποκλειστικά εντός των κοιμητηρίων όπου επιτρέπεται η παραμονή της σορού πριν την τελετή της κηδείας.

ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ
Είναι ακόλουθη της νεκροψίας και αφορά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα αίτια και οι συνθήκες του θανάτου δεν είναι ξεκάθαρα.

ΝΕΚΡΟΨΙΑ
Αφορά την διαδικασία κατά την οποία ο ιατροδικαστής ανακαλύπτει και διαπιστώνει τα αίτια του θανάτου καθώς και τις συνθήκες που τον προκάλεσαν. Με αυτή τη διαδικασία προσδιορίζεται και ο χρόνος που επήλθε ο θάνατος.

ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΚΟΙΝΟ
Ο κοινός χώρος τοποθέτησης και φύλαξης των οστών με αύξοντα αριθμό ή μητρώο που βρίσκεται εντός των κοιμητηρίων.


ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ – ΘΥΡΙΔΑ
Ο χώρος τοποθέτησης ενός κιβωτίου με οστά που συνήθως αγοράζεται ή ενοικιάζεται το δικαίωμα χρήσης του. Και αυτό βρίσκεται εντός των κοιμητηρίων.

ΣΑΒΒΑΝΟ
Λευκό σεντόνι ή σεντόνι με στάμπα που αναπαριστά την Σταύρωση του Χριστού και αγκαλιάζει το σώμα. Συμβολίζει την Ιερά Σινδόνι, ύφασμα που εναπόθεσαν το σώμα του Ιησού Χριστού κατά την Αποκαθήλωση.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ
Το σταύρωμα των χεριών στο στήθος συμβολίζει το σημείο του Σταυρού.
Τα φέρετρα είναι συνήθως εξάγωνα έτσι ώστε το σχήμα τους να συμβολίζει το σημείο του Σταυρού.
Η στρέψη της σορού προς την ανατολή ταυτίζεται με την στροφή μας προς την ανατολή την ώρα της προσευχής.(Σε όλες τις εκκλησίες το Ιερό βρίσκεται προς την ανατολή).
Λαμπάδες – κεριά, γύρω από τη σορό, <<φωτίζουν>> την πορεία του νεκρού από τη σκοτεινή ζωή στο αληθινό φως της αιωνιότητας.
Το πλύσιμο του νεκρού με κρασί ή ξύδι (παράγωγο του κρασιού), αναπαριστά το καθάρισμα των πληγών του Ιησού κατά την αποκαθήλωσή του.

ΤΑΡΙΧΕΥΣΗ
Διαδικασία που χρησιμοποιείτε από τα αρχαία χρόνια και αφορά στην επί μακρόν διατήρηση του σώματος. Πρωτοεμφανίστηκε στους αρχαίους Αιγύπτιους που χρησιμοποιούσαν απόσταγμα από έλαιο κέδρου αλλά φυσικά έχουν αλλάξει τα μέσα και η μέθοδος.

ΤΑΦΟΣ
Ο αποκλειστικά για ταφή σώματος χώρος. Μπορεί να είναι με χώμα , κτιστός από μπετόν ή μάρμαρο.

ΤΑΦΟΣ ΑΠΛΟΣ
Πρόκειται για τάφο που διατίθεται από τα κοιμητήρια και αναλόγως του κανονισμού λειτουργίας τους η ταφή γίνεται για τρία (3), τέσσερα (4) ή πέντε (5) χρόνια.

ΤΑΦΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ
Πρόκειται για τάφο που το δικαίωμα χρήσης του έχει αγοραστεί για οικογενειακή χρήση. Το δικαίωμα αυτό δεν κληρονομείται ούτε μεταβιβάζεται και δικαίωμα χρήσης του οικογενειακού τάφου έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι ανιόντες και οι κατιόντες του αρχικού αγοραστή – δικαιούχου.


ΤΕΦΡΑ
Κοινώς η στάχτη, που απομένει μετά από την διαδικασία αποτέφρωσης της σορού.


ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΣ
Δοχείο κατασκευασμένο από διάφορα υλικά (ξύλο, μάρμαρο, μέταλλο κ.λ.π.) όπου τοποθετείται η τέφρα για μεταφορά ή για φύλαξη.

ΤΕΦΡΟΦΥΛΑΚΕΙΟ
Ο χώρος που θα κατασκευαστεί για να φυλάσσονται οι τεφροδόχοι. Θα είναι ανάλογος των οστεοφυλακίων και θα βρίσκεται εντός των κοιμητηρίων.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ
Σύντομη προσευχή που γίνεται επί του τάφου στο κοιμητήριο ή σε Ιερό Ναό, τιμώντας έτσι τη μνήμη του νεκρού.

ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ - Α
Η Εκκλησία μας έχει θεσπίσει δύο (2) Σάββατα που είναι αφιερωμένα στη μνήμη όλων των νεκρών και τελεί κοινά μνημόσυνα (Σάββατο των Ψυχών). Είναι κινητές ημερομηνίες και σε συνάρτηση με το Άγιο Πάσχα. Το πρώτο είναι το Σάββατο πριν από την Κυριακή της αποκριάς και το δεύτερο πριν από την Πεντηκοστή.